GÜNLÜK HAFTALIK VE AYLIK YEMEK REÇETE TOPLAM MALZEMELER

hiksos0658

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
exel 2010
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
06-03-2026
@walabi hocam
YEMEK1 ÇORBALAR
YEMEK2 ANAYEMEKLER
YEMEK3 PİLAV, ZEYTİNYAĞLI, BÖREK , SALATA VS
YEMEK4 TATLI VE İÇECEKLER
Normalde sıralama bu şekilde olmalı YEMEK3 kısmı genelde pilav ağırlıklı olmalı YEMEK5 kısmı olmasada olur çünkü genelde tabldot çıkan yemekler hep 4 parça olur

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029
Bana şunu açılarsan/anlatırsan çözüm üretmiş olucam sanırım. Ben sadece yemeden anladım. Dosyada;
YEMEK 1
YEMEK2
YEMEK 3
YEMEK 4
YEMEK 5

olarak sıralananları nasıl gruplandırabilir. Örneğin yemek1 çorba dedik, yemek 2 ye ana yemek dedik, yemek 3 e salata, yemek 4 e tatlı dedik. yemek 5 e ne dicez.

Kısaca Reçete adlı sayfadaki yemek adlarını bu şekilde bir gruplandırmaya sokabilirsek düşünülen olacaktır. Bana en az 5 grup adı yazarsan sonuçlandırmaya çalışayım. Örneğin saydıklarımın yanına kızartmalar, balıklar vb. gibi gruplandırma yapılabilir mi?
Şöyle bir mantık düşündüm. Alttaki resimde D sütununa Yemek kategorisini kullanıcı manuel girer. 5 tane kategori olsun diyelim. Menü hazırlık kısmında yemek1 e d kategorisinde Yemek1 yazılı yemeklerden rastgele dağıtılır. Aynı şekilde Yemek2 ye de Yemek2 kategorrisnden dağıtım yapılır.Screenshot_83.jpg

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Şöyle bir mantık düşündüm. Alttaki resimde D sütununa Yemek kategorisini kullanıcı manuel girer. 5 tane kategori olsun diyelim. Menü hazırlık kısmında yemek1 e d kategorisinde Yemek1 yazılı yemeklerden rastgele dağıtılır. Aynı şekilde Yemek2 ye de Yemek2 kategorrisnden dağıtım yapılır.Ekli dosyayı görüntüle 256561

Bende benzeri bir uygulama çabasındayım. Sorun ise listenin hazırlanması.

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029
Bende benzeri bir uygulama çabasındayım. Sorun ise listenin hazırlanması.
listeyi kişi kendi manuel hazırlayacak artık hocam. Hangi yemek hangi kategoride kişiye göre değişebilir. Zaten bir defa kategori seçimi yapılınca uzun yıllar değişiklik yapılmaya gerek kalmaz

hiksos0658

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
exel 2010
06-03-2026
Hocam alta resim ekledim bu resimdeki kısmı sizmi yaptiniz yoksa Office in kendi ozellegimi bilemedim işyerindeki PC de bu olay olmuyor birde resim ekledim acaba diyorum bu resimde yemek 1 yemek2 yemek2 yemek4 yemek5 diye kendi kategori ayırmış biz bu dosyaya bir sayfa daha eklesek bu yemek kategorilerini oraya yazsak kategorilerin altına da yemek isimlerini manuel gorsel bir sefer girince zaten değişikliği kendimiz yapabiliriz sonra bunu otomatik yemek dağıtmaya baglayabilirmiyiz

Ekli dosyalar

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029
Hocam alta resim ekledim bu resimdeki kısmı sizmi yaptiniz yoksa Office in kendi ozellegimi bilemedim işyerindeki PC de bu olay olmuyor birde resim ekledim acaba diyorum bu resimde yemek 1 yemek2 yemek2 yemek4 yemek5 diye kendi kategori ayırmış biz bu dosyaya bir sayfa daha eklesek bu yemek kategorilerini oraya yazsak kategorilerin altına da yemek isimlerini manuel gorsel bir sefer girince zaten değişikliği kendimiz yapabiliriz sonra bunu otomatik yemek dağıtmaya baglayabilirmiyiz
Aylık Menü sayfasında sol üstte Yenile butonuna basınca Yemekleri otomatik dağıtır. Bu yemeklerin Listesi de Menü hazırlık sayfasına otomatik yazılır.
Menü hazırlık sayfasında manuel olarak yemek seçimi yaptığınız zaman Malzeme listesi sayfasına gelip aktar dediğinizde seçtiğiniz manuel yemek de malzeme listesi sayfasına eklenir. Yani Aylık menü sayfasındaki manuel yemek seçimi malzeme listesine de aktarılır. ama manuel yemek seçimi Menü Hazırlık sayfasına otomatik aktarılmaz.
walabinin kategorisel yemek değıtım çalışmasını bekleyiniz bence.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Office sürümünden kaynaklı fark var sanırım. Görsellerle ilgili çalışma yapmadım hiç. Aklımdakini bitireyim, sonra bakılır.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Dosyayı hazırladım. Yapmanız gereken kabaca şunlar;

Reçete sayfasına yeni bir yemek eklediğinizde Yemek Grupları adlı sayfada B sütununa uygun grup bilgisi eklemek.
Örneğin yeni bir çorba eklediğinizde Yemek Grubu sayfasında B sütununa ilgili çorbanın yanına şu ifadeyi yazmanız gerek. 01 - ÇORBALAR

Reçete sayfasında A, B, C, D sütunlarını kullanıcı manuel olarak bilgi girmeli. E sütunu verileri kod ile veri almakta. Yani E sütununa veri girmeye gerek yok.

Dağıtım, Menü Hazırlık sayfalarında kullanıcının manuel veri girmesini gerektircek bir durum yok. Tamamen kod işlemi var.

Aylık Menü sayfasında, B2, C2 hüclerinde ay ya da yıl seçimi yapılması yeterli. Yenile adlı buton da aynı işlevi görmekte. Gruplamayı 5 e ayırdım. Aşağıda göründüğü gibi. İsterseniz Yemek Grupları sayfasında yemek adının yanındaki bilgiyi değiştirebilirsiniz. Yani bir gruptan alıp diğer gruba sokabilirsiniz. Önemli olan sütunundaki hücre değerinin boş kalmaması. (NOT: C sütunu sizin için önemsiz. Gruplandırmayı detaylandırmak amaçlı kendim için oluşturdum)

GRUP NO 1

01 - ÇORBALAR

02 - ANA YEMEK

03 - PİLAVLAR, ZEYTİNYAĞLILAR, MAKARNALAR, BÖREK VD.

04 - TATLILAR

05 - EK MENÜ

Malzeme Listesi adlı sayfada, ilk tarih, son tarih, kişi sayısı girilmesi yeterli. Bu sayfadaki tarihler Aylık Menü sayfasındaki tarihe bağlı olarak değişmekte. Aynı ay içersinde kalmak şartı ile manuel olarak değiştirebilir, tarih kısıtlaması yaparak Günlük, Haftalık, Aylık liste oluşturulabilirsiniz.

Ayrıca, aşağıdaki görüntüde olduğu gibi Reçete adlı sayfada, ya da farklı bir ifade ile sizin Dosyanızın aslında Yemek Adlarında mükerrer ( 1 den fazla menüye eklenmiş ) yemekler var. Birkaçtanesine rastlamıştım. Bence bunları temizlemelisiniz.

256582

Ekli dosyalar

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029

Reçete sayfasına yeni bir yemek eklediğinizde Yemek Grupları adlı sayfada B sütununa uygun grup bilgisi eklemek.
Örneğin yeni bir çorba eklediğinizde Yemek Grubu sayfasında B sütununa ilgili çorbanın yanına şu ifadeyi yazmanız gerek. 01 - ÇORBALAR

Reçete sayfasında A, B, C, D sütunlarını kullanıcı manuel olarak bilgi girmeli. E sütunu verileri kod ile veri almakta. Yani E sütununa veri girmeye gerek yok.

Dağıtım, Menü Hazırlık sayfalarında kullanıcının manuel veri girmesini gerektircek bir durum yok. Tamamen kod işlemi var.

Aylık Menü sayfasında, B2, C2 hüclerinde ay ya da yıl seçimi yapılması yeterli. Yenile adlı buton da aynı işlevi görmekte. Gruplamayı 5 e ayırdım. Aşağıda göründüğü gibi. İsterseniz Yemek Grupları sayfasında yemek adının yanındaki bilgiyi değiştirebilirsiniz. Yani bir gruptan alıp diğer gruba sokabilirsiniz. Önemli olan sütunundaki hücre değerinin boş kalmaması. (NOT: C sütunu sizin için önemsiz. Gruplandırmayı detaylandırmak amaçlı kendim için oluşturdum)

GRUP NO 1

01 - ÇORBALAR

02 - ANA YEMEK

04 - TATLILAR

05 - EK MENÜ

Malzeme Listesi adlı sayfada, ilk tarih, son tarih, kişi sayısı girilmesi yeterli. Bu sayfadaki tarihler Aylık Menü sayfasındaki tarihe bağlı olarak değişmekte. Aynı ay içersinde kalmak şartı ile manuel olarak değiştirebilir, tarih kısıtlaması yaparak Günlük, Haftalık, Aylık liste oluşturulabilirsiniz.

Ayrıca, aşağıdaki görüntüde olduğu gibi Reçete adlı sayfada, ya da farklı bir ifade ile sizin Dosyanızın aslında Yemek Adlarında mükerrer ( 1 den fazla menüye eklenmiş ) yemekler var. Birkaçtanesine rastlamıştım. Bence bunları temizlemelisiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 256582
elinize sağlık hocam. dosya ile hiç işim yok ama kod yapısını görmek ve ihtiyaç duyulacak bir dosya olduğu için arşivime ekliyorum. Emeğinize sağlık tekardan

hiksos0658

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
exel 2010
06-03-2026
@walabi @volki_112 sanırım bir yerde hata yaprım dosya sizin verdiğiniz menü ile çok güzel çalkşıyor elinize sağlık fakat ekte attığım menüyü ekleyinde hata veriyor büyük ihtimal benden kaynalı fakat çozemedim bakma şansınız varmı dosyada sarı renkle işaretlenmiş yerleri dikkate almayın onlar benim aşçımla teyit ettiğim gramazları ben unutmayım diye kondu dosya çok güzel olmuş bu arada tekrar emeğinize sağlık

Ekli dosyalar

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029
@walabi @volki_112 sanırım bir yerde hata yaprım dosya sizin verdiğiniz menü ile çok güzel çalkşıyor elinize sağlık fakat ekte attığım menüyü ekleyinde hata veriyor büyük ihtimal benden kaynalı fakat çozemedim bakma şansınız varmı dosyada sarı renkle işaretlenmiş yerleri dikkate almayın onlar benim aşçımla teyit ettiğim gramazları ben unutmayım diye kondu dosya çok güzel olmuş bu arada tekrar emeğinize sağlık
verileri kendi dosyanızdan yapıştırırekn değer yapıştır kullanın. kelimeler arasında fazla boşluk bırakmayın. Örneğin YOĞURTLU KARNABAHAR KIZARTMASI nda bir yerde KARNABAHAR dan sonra bir boşluk fazla var. Bir yerde yemek isimlerin + yazmışssınız. Bunlara dikkat edin

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
@hiksos0658 bu tarz vba dosyaları kullanarak işlem yapacaksınız, manuel veri girişi yaparken daha fazla özen göstermelisiniz. Reçete sayfasında A, B, C, D sütunlarına manuel veri girişinin ve Yemek Grupları sayfasında yine A, B sütunlarına manuel girişin olduğunu sanırım yazmıştım. Sizin dosyanızdan alıntı,
Yemek adı hücresinde sadece + yazıyor
İçerik Malzemesi sütununda boş hücreler var, ( hataya sebep olan bu )
Miktar sütununda boş hücreler var,

VBA lı dosya kullanacaksınız excelde sistematik olmak zorundasınız.

256587

hiksos0658

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
exel 2010
06-03-2026
HOCAM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM YARDIMLARINIZ SAYESİNDE SORUNU ÇÖZDÜM ÇOK GÜZEL ÇALIŞIYOR ELİNİZE EMEĞİNİZE SAĞLIK

hiksos0658

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
exel 2010
06-03-2026
@walabi hocam birde buaylık menü sayfasında sol üstte yıl seçtiğimiz kısım var orası 2030 a kadar gidiyor o datihten sonrada veri girebiliyoruz değilmi

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Veri doğrulama kısmından değiştirebilirsin.

hsynsahiner

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016
18-03-2026

GRUP NO 1

01 - ÇORBALAR

02 - ANA YEMEK

04 - TATLILAR

05 - EK MENÜ

Ekli dosyayı görüntüle 256582
cok güzel bir çalışma olmuş emeklerinize sağlık,benim fazla excel bilgim yok bende buna benzer bir calışma yapıyordum henuz bitmedi ,ürünlerin fiyatlarının oldugu bir sayfa ekleyip ordan malzeme listesindeki toplam miktarın yanına bir sutun acıp toplam tutarı yazdırıp aylık ilk madde maliyetini cıkarırsak süper olur.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Gündüz bana hatırlatabilirseniz onu da ayarlarız. Aklımda olursa eklerim zaten

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
@hsynsahiner dosyayı ekte olduğu gibi güncelledim. Fiyat/Tutar görünsün mü şeklinde bir seçenek ekledim. EVET seçilirse fiyat ve tutarlar tabloya yansır, EVET olmadığı sürece fiyat ve tutar sütunları boş olur.

MALZEMELER adlı sayfada yemek içeriğini oluşturan gıda vb. ürünler mevcut. Buraya malzeme, malzemenin birimini, ve fiyatını eklemek kullanıcının sorumluluğunda. Ve örneğin 1 kg lık bir malzeme alındığında bunu malzeme listesinde GRAM biriminden takip ediyorsanız, malzemenin GRAM (GR) fiyatı eklenmeli. Yani KG/GR dönüştürmesi yapmanız gerekiyor.

Ekli dosyalar

hsynsahiner

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016
18-03-2026
@hsynsahiner dosyayı ekte olduğu gibi güncelledim. Fiyat/Tutar görünsün mü şeklinde bir seçenek ekledim. EVET seçilirse fiyat ve tutarlar tabloya yansır, EVET olmadığı sürece fiyat ve tutar sütunları boş olur.

MALZEMELER adlı sayfada yemek içeriğini oluşturan gıda vb. ürünler mevcut. Buraya malzeme, malzemenin birimini, ve fiyatını eklemek kullanıcının sorumluluğunda. Ve örneğin 1 kg lık bir malzeme alındığında bunu malzeme listesinde GRAM biriminden takip ediyorsanız, malzemenin GRAM (GR) fiyatı eklenmeli. Yani KG/GR dönüştürmesi yapmanız gerekiyor.
emeklerinize sağlık cok güzel olmuş. Bir de reçetelerde malzeme isimleri farklı yazılmış olanlar var. ŞEKER - TOZ ŞEKER, UN BÖREKLİK - BÖREKLİK UN , KURU KAYISI - K.KAYISI gibi kullanacak olanlar onlara da dikkat etmeli.

Son düzenleme: