- Excel Vers. ve Dili
-
Excel 2007 İngilizce -
Excel 2010 Türkçe -
Excel 2013 Türkçe -
Merhaba,Merhaba bzace,
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim bu formül ile bir çoğunu bulabiliyorum.
Formülün mantığını ve neden bu şekilde kurduğunuzu anlatabilir misiniz
=METNEÇEVİR(-ARA(;-PARÇAAL(" "&A1;MBUL(" ?????? ";
YERİNEKOY(" "&A1&" ";"";" ");SATIR($1:$38));7));"000000")
**-PARÇAAL(" "&A1 ilgili hücredeki metni alıyor. Hücrenin başına bir boşluk eklememizin nedeni hücre başında 6 basamaklı sayı olma ihtimalidir. Bu boşluk (" ") eklenmemiş olsaydı metin "666666 aaaa" şeklinde başlasaydı altı basamaklı sayıyı bulamayacaktı.
**MBUL(" ?????? " burdaki soru işaretleri joker karakter olarak kullanılmıştır. Hücre içerisinde yer alan altı basamaklı sayıyı bulmamıza yardım edecektir.
**YERİNEKOY(" "&A1&" ";"";" ");SATIR($1:$38));7)) A1 hücresinin başına ve sonuna birer adet boşluk ekledik. Birinci açıklamada açıkladım.
** SATIR($1:$38));7 kısmı MBUL(" ?????? ";YERİNEKOY(" "&A1&" ";"";" ") mavi dolgulu işlem sonucunda bulunan altı basamaklı sayıların kaçıncı karakter olduğunu bulacaktır.
**işlemler tamamlandığında eğer hücre içerisinde altı basamaklı sayı varsa
-ARA(;-{"666666"|"777777" olarak değerleri döndürecektir. ARA formülü ile hücre içerisinde birden fazla altı basamaklı sayı varsa son geçen sayıyı alacaktır.
**METNEÇEVİR kullanılmasının nedeni hücre içerisinde altı basamaklı sayıların 066666 şeklinde olma ihtimali varsayıldığından dolayı kullanılmıştır. Kullanmasaydık 066666 sayısını 66666 olarak alacaktı.