İhtiyaç hesaplaması hk.

jinken

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
25-09-2029
Merhaba,
Ekli excel dosyamda D-E-F sütunlarının sipariş toplamına göre ürün ağacında Stok düşüşlerini yaparak W sütununa 41. hafta için ilgili bölümün yapacağı miktarı çekmek istiyorum. Bunu yaparken kullanım miktarı, ürün ağacı seviyesi adımlarını takip ederek yapmam gerekiyor. Örnek YM-A03-ELK-ALM-00070 için kullanım miktarı 2 olduğu için sipariş ile kullanım miktarını çarparak stok düşüşünü yapmamız gerekiyor. Ürün ağacında Sa- ile başlayan kodlar ile ilgilenmiyorum Sa- ile başlayan kodlar değerlendirme dışında kalacak.
Ürün BOM list için açıklama yapmak istiyorum. MA-YIC-A05-ELK-00246 kodunu MNTJ hattında üretime alabilmemiz için YM-A02-ELK-ALM-00254 sipariş miktarı ile eşit olmalı. YM-A03-ELK-ALM-00070 sipariş miktarından 2 kat fazla olmalı kullanım miktarı nedeni ile. Burdan yola çıkarak ihtiyaçları W sütununa yazabileceğim bir makro için yardımlarınızı rica ederim.

Ekli dosyalar

jinken

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365
25-09-2029
Merhaba,
Ekli dosyamda bir yere kadar geldim ama daha ileri gidemedim.
Dosyamı inceleyip yardımcı olabilir misiniz? Lütfen.

Ekli dosyalar

Muzaffer Ali

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
Merhaba.
Soruyu tekrar gözden geçirerek sorunuz bir şey anlaşılmıyor.

BOM list, MINTJ, sipariş miktarı gibi terimler dosyada hiçbir yerde geçmiyor? Bunlar yapılacak hesaplamaya nasıl etki ediyor?

Verdiğiniz örnekten de bir şey anlaşılmıyor.

Soruyu en başından daha anlaşılır bir şekilde gözden geçirin.

jinken

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365
25-09-2029
Merhabalar,

B sütunu müşteri IFS kodları

C sütunu müşteri kodları

D-E-F sipariş miktarlarını (toplamını baz alacağız)

Q sütunu montajda kullanılacak kullanım miktarı (S sütunundaki Bom list kodları 1 sap iki dekordan oluşuyorsa kullanım miktarı ile çarpılacak)

R sütununda S sütununa ait kodların seviyelendirmesi var.

Seviye 0 Y sütununda ürünün montaja geleceğini belirtir

Ek bilgi; Yani MA-YDI-A02-ELK-00216 kodunu montajda üretebilmemiz için ilgili kodun bom listinde R sütununda seviye 1 leri kontrol ederek montaja planlamamız gerekiyor.

V stokları temsil eder.

Açıklama; MA-YDI-A02-ELK-00216 kodunun 41. Hafta sipariş toplamı 750 adet, Stoklarımızda bitmiş ürün adeti sıfır hiç stok yok. Bunun için W sütununa ihtiyaç 750 adet gelmeli. Eğer V sütununda stok 100 yada başka bir miktar olsaydı W sütununda ihtiyacı 650 adet olarak gelmesi gerekiyor.

MA-YDI-A02-ELK-00216 kodunda ait sipariş miktarını tamamlayabilmemiz için montajdan sonraki alt bölümlerin ihtiyaçlarını belirlememiz gerekiyor. V sütununda montaj stoğu sıfır ise ihtiyaç miktarımız 750 adet olacak ve ürün seviyesinde R sütununda 1 nolu seviyeye geçeceğiz. 1 nolu seviyeye geçeceğiz S sütununda bom list kodunun ihtiyacını 750 adet olarak belirlemiştik. V sütunundaki stok miktarını kontrol edeceğiz. Stok varsa sipariş toplamından düşeceğiz. Stok düşüşünü yapmadan önce Q sütunundaki kullanım miktarını sipariş ile çarpmayı atlamamız gerekiyor.

Diğer seviyelerdeki ihtiyaçlar aynı şekilde hesaplanmaya devam edecek.

Ekli dosyalar