müşteri vade farkı çalışma revizyonu

Excel Vers. ve Dili
excel 2010-mac 2011
Ekli çalışmayı bu siteden almıştım müşteri vade farkı konusunda çok faydalandım ancak satır sayısı 100 ile sınırlandırıldığından satır ekleyemedim
I sütunundaki formulde 100 yazan D sütunu son satırını 300 olarak değiştirmeme rağmen istediğim sonucu yakalayamadım ve tablonun üst bölümündeki veriler hatalı geldi yardımlarınızı rica ediyorum.

Teşekkürler

Deniz D.

Ekli dosyalar

Tek bir formülü 100'den 300'e çekmek yetmiyor, çünkü bu tip hazır çalışmalarda aynı aralık birden çok formülde geçiyor. Üst bölümdeki özetin bozulmasının sebebi de bu: siz I sütununu 300 yaptınız, özet formülleri hâlâ 100'e bakıyor ya da tersi.
1) Önce hangi formüllerin aralık içerdiğini bulun
Ctrl+F → Ara: 100 → "Bak: Formüller" → "Tümünü Bul". Liste hangi hücrelerde 100 geçtiğini verir. Hepsini birlikte 300 yapın; biri eksik kalırsa tablo sessizce yanlış çalışır.
2) Asıl tehlike: farklı uzunlukta aralıklar
TOPLA.ÇARPIM ve dizi formüllerinde aralıkların aynı boyda olması şart. $D$2:$D$300 ile $E$2:$E$100 yan yana kullanılırsa formül ya #DEĞER! verir ya da satırları kaydırarak eşleştirir — sonuç hatalı ama hata vermez. Üstteki özetin "hatalı gelmesi" tam olarak bu.
3) Boş satırlar
100'den 300'e çıkarınca aralığın altı boş kalır. Tarih sütununda boş hücre 0 (yani 30.12.1899) sayılır ve gün farkı hesabını uçurur. Formülleri boşa karşı koruyun:
=EĞER($B2="";"";B2-C2) ya da toplamlarda EĞERHATA / koşullu toplam kullanın.
4) Kalıcı çözüm: sabit aralık yerine Tablo
Veri alanını seçip Ekle > Tablo (Ctrl+T) yapın ve formüllerde $D$2:$D$300 yerine Tablo1[Tutar] gibi yapılandırılmış başvuru kullanın. Satır eklediğinizde aralık kendiliğinden büyür; bir daha 100/300 sorunu yaşamazsınız. Eski çalışmayı revize etmenin en hızlı yolu budur.
5) Kontrol
Değişiklikten sonra tek bir doğrulama yapın: eski dosyada ilk 100 satırın vade farkı toplamı neyse, yeni dosyada aynı 100 satırın toplamı birebir aynı çıkmalı. Tutmuyorsa aralıklardan biri hâlâ eksik.
Formül yerine dosyayı düzeltmek isterseniz, 100 geçen tüm hücrelerin listesini paylaşın; hangisinin özet bloğunu beslediği oradan görülür.

Geri