Süreli ile Fazla mesaileri ayırma

yanginci34

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-10-2026
Günaydın arkadaşlar; Ekte dosyada açıklama yaptım şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

yanginci34

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel2016
12-10-2026
Konu günceldir arkadaşlar.

yanginci34

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel2016
12-10-2026
Arkadaşlar anlaşılan açıklamamda bir sıkıntı var o yüzden ben ne zaman konu açsam ses seda kesiliyor her neyse ben tekrar baştan açıklamaya çalışayım kuralımız şu
1- 1 hafta içerisinde çalışma saati 40 saat ile 45 saat arası fazla çalışmaları (bunlara cumartesi çalışmalarının çalışma saati de dahil) fazla süreli saat sütununa, 45 saatin fazlası fazla mesai saat sütununa yazılacak.
2- 1 gün çalışma saati 8 saat olarak hesaplanacak (örnek çalışmadaki normal çalışma saati 7,5 olanı dikkate almayın)
3- Normal hafta içi fazla çalışma saatleri tarihleri ile berber FAZLA SAAT sayfasına yazılmakta.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Dosya üzerindeki açıklamanız aşağıda olduğu gibi:

Normal çalışma günü 7,5 saat.

Örnekte verilen Ali ayın 7 sinde 5 saat fazla mesaiye kalmış ardından aynı haftanın cumartesisi de mesaiye kalıyor. Böylelikle mevcut hafta 40 saatten 45 saate kadar fazla süreliye 45 saat fazlasını fazla saate nasıl aktarırız.

Dosya üzerindeki formülleri kim oluşturdu. O formülleri oluşturan kişi sorduğunuz soruya cevap verebilir. Dosyayı herhangi bir yerden temin ettiyseniz o halde şunu sormak gerekir.

Dosya üzerinde tamamiyle gün bazlı hesaplamalar var. Bahsettiğiniz açıklamadan yola çıkarsak, ALİ nin ayın 7 sinde 5 saat mesaiye kaldığını nasıl bulabiliyoruz. Şahsen ben dosyanızın üzerinde herhangi bir saat hesaplaması görmedim.

Sizin bahsettiğiniz genel anlamda Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma kavramları yanlış anlamadıysam. Kısaca saatsel hesaplamalar gerektiren bir konu. Ancak yine aynı soru, dosyada bir çalışanın işe giriş - işten çıkış saatleri nerede ki, hesaplama yaptırcak formül yazacak kişiler neyi neye göre hesaplattırcak. Dosyanın sütunlarında herhangi bir saat değeri görmediğim için biraz uzattım.

yanginci34

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel2016
12-10-2026
Dosya üzerindeki açıklamanız aşağıda olduğu gibi:

Normal çalışma günü 7,5 saat.

Örnekte verilen Ali ayın 7 sinde 5 saat fazla mesaiye kalmış ardından aynı haftanın cumartesisi de mesaiye kalıyor. Böylelikle mevcut hafta 40 saatten 45 saate kadar fazla süreliye 45 saat fazlasını fazla saate nasıl aktarırız.

Dosya üzerindeki formülleri kim oluşturdu. O formülleri oluşturan kişi sorduğunuz soruya cevap verebilir. Dosyayı herhangi bir yerden temin ettiyseniz o halde şunu sormak gerekir.

Dosya üzerinde tamamiyle gün bazlı hesaplamalar var. Bahsettiğiniz açıklamadan yola çıkarsak, ALİ nin ayın 7 sinde 5 saat mesaiye kaldığını nasıl bulabiliyoruz. Şahsen ben dosyanızın üzerinde herhangi bir saat hesaplaması görmedim.

Sizin bahsettiğiniz genel anlamda Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma kavramları yanlış anlamadıysam. Kısaca saatsel hesaplamalar gerektiren bir konu. Ancak yine aynı soru, dosyada bir çalışanın işe giriş - işten çıkış saatleri nerede ki, hesaplama yaptırcak formül yazacak kişiler neyi neye göre hesaplattırcak. Dosyanın sütunlarında herhangi bir saat değeri görmediğim için biraz uzattım.
Hocam saat yazmıyor hiç bir yerde puantaj da her X olan gün içinde 8 saat çalışmış oluyor aynı günün fazla çalışması FAZLA SAAT sayfasında tarihi ve kaç saat fazlası var yazıyor.
Ben bu formülleri başka bir puantaj programından kendi puantajıma uyarladım yani formüller anonim :)
Bir de şunu ayrıca belirtmek isterim pazar günleri bu çalışma saatlerine eklenmiyecek.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
O halde daha basit bir anlatımla anlaşmaya çalışalım. Amacınız FAZLA SAAT adlı sayfada ilgili kişilerin yanında MANUEL olarak girilmiş saatleri PUANTAJ sayfasındaki aynı kişinin olduğu satıra çekmek ise dosya ekteki gibi olur.

Formülde şu;

Kod:
=EĞERHATA(DÜŞEYARA(C10;'FAZLA SAAT'!A:C;3;0);0)
Kontrol edin.

Ekli dosyalar

yanginci34

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel2016
12-10-2026
O halde daha basit bir anlatımla anlaşmaya çalışalım. Amacınız FAZLA SAAT adlı sayfada ilgili kişilerin yanında MANUEL olarak girilmiş saatleri PUANTAJ sayfasındaki aynı kişinin olduğu satıra çekmek ise dosya ekteki gibi olur.

Formülde şu;

Kod:
=EĞERHATA(DÜŞEYARA(C10;'FAZLA SAAT'!A:C;3;0);0)
Kontrol edin.
Hocam şu anda sizin dosyanızı inceleme şansım yok fakat formülünüzü incelediğimde FAZLA SAAT sayfasına bir personel için sadece bir defa fazla saat mesaisi yazmamız gerekiyor. Benim istediğim toplamını almak yani bir personel farklı günlerde birden fazla mesaiye kalabilir ama sadece bu değil fazla saat yapılan tarihin haftasının normal çalışma saatleri ile toplanıp eğer 40 ile 45 saatleri arasında ise fazla süreli saat e 45 saatten fazla ise fazla saat kısmına ekleme yapılması. Ayrıca tekrar belirteyim Pazar günleri bu duruma dahil değildir.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Formül oluştururken herhangi bir gün ayrımı yapmadım. Çünkü Fazla Saat sayfasına sadece mesai saatlerini manuel kendiniz gireceksiniz sanırım. Mesai saatini toplatmak üzerinden işlem yapılacaksa etopla çoketopla gibi fonksiyonlar ile toplatma yapılır. Ancak pazar günü ve 40 ile 45 saatlerini neden ısrarla vurgulamaktasınız anlamadım. Bana göre basit bir toplama ya da şarta bağlı toplama işlemi size yeterli olacak. Ama ne istediğinizi tam çözemedim.

yanginci34

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel2016
12-10-2026
Formül oluştururken herhangi bir gün ayrımı yapmadım. Çünkü Fazla Saat sayfasına sadece mesai saatlerini manuel kendiniz gireceksiniz sanırım. Mesai saatini toplatmak üzerinden işlem yapılacaksa etopla çoketopla gibi fonksiyonlar ile toplatma yapılır. Ancak pazar günü ve 40 ile 45 saatlerini neden ısrarla vurgulamaktasınız anlamadım. Bana göre basit bir toplama ya da şarta bağlı toplama işlemi size yeterli olacak. Ama ne istediğinizi tam çözemedim.
Hocam verdiğiniz öneriler ve ilginiz için teşekkür ederim şöyle sıralayabiliriz Pazar günleri direkt olarak hafta sonu mesaisi olarak %60 olarak ücretlendirilir yani fazla saat mesaisi kapsamına girmez ikinci sorunuza gelince bir hafta içinde normal çalışma saati sözleşme gereği 40 saattir 40 ile 45 saatleri arasında %30 45 saatten fazlası %60 olarak ücretlendirilir buna cumartesi günleri de dahil

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
@yanginci34 açıklamalarını anlıyorum, ancak sen beni anlamadın kanımca. Puantaj sayfasında herhangi bir formül ile elde edilen bir saat verisi yok. Saat verisini FAZLA SAAT adlı excel sayfasına kendin manuel olarak gireceksin. Doğru mu?

Örneğin Ali adlı kişi için şunu diyeceksin. Alinin Ocak ayının ilk haftasında 5 saatlik fazla mesaisi var. Yada şunu diyeceksin ki Alinin ocak ayının ilk haftasında 1. gün için 1 saat, 2. gün için 1,30 saat , 3 gün için mesai yok, 4 gün için 0,30 saat gibi gibi gibi.

Bu verileri Fazla Saat sayfasına işleyeceksin. Ve puantaj sayfasındaki Ali nin olduğu satıra mesai saatlerinin toplamını aldırmaya çalışacaksın.

Yapmaya çalıştığın işlemler bunun gibi mi?

Ekteki dosyayı kontrol edin.

TC

ADI SOYADI

FAZLA
MESAİ

GECE ZAMMI

TARİH

NOT

11111111111​

ALİ ALİOĞLU

5​

7.01.2025​

DENEME MESAİ

Ekli dosyalar

yanginci34

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel2016
12-10-2026
@yanginci34 açıklamalarını anlıyorum, ancak sen beni anlamadın kanımca. Puantaj sayfasında herhangi bir formül ile elde edilen bir saat verisi yok. Saat verisini FAZLA SAAT adlı excel sayfasına kendin manuel olarak gireceksin. Doğru mu?

Örneğin Ali adlı kişi için şunu diyeceksin. Alinin Ocak ayının ilk haftasında 5 saatlik fazla mesaisi var. Yada şunu diyeceksin ki Alinin ocak ayının ilk haftasında 1. gün için 1 saat, 2. gün için 1,30 saat , 3 gün için mesai yok, 4 gün için 0,30 saat gibi gibi gibi.

Bu verileri Fazla Saat sayfasına işleyeceksin. Ve puantaj sayfasındaki Ali nin olduğu satıra mesai saatlerinin toplamını aldırmaya çalışacaksın.

Yapmaya çalıştığın işlemler bunun gibi mi?

Ekteki dosyayı kontrol edin.

TC

ADI SOYADI

FAZLA
MESAİ

GECE ZAMMI

TARİH

NOT

11111111111​

ALİ ALİOĞLU

5​

7.01.2025​

DENEME MESAİ

Hocam evet FAZLA SAAT sayfasına verileri sizin dediğiniz gibi manuel olarak giriyorum ama fazla saatlerin toplamını PUANTAJ sayfasında AS sütununda bulunan FAZLA SÜRELİ SAAT kısmına sadece değil tarihlere göre (aynı haftanın cumartesi sinide çalışmışsa 8 saat ekleyerek) o haftanın 40 ile 45 saat arasının toplamını FAZLA SÜRELİ SAAT kısmına ilave edilecek 45 saatten sonrası FAZLA MESAİ SAAT yani AT sütununa ilave etmemiz gerekli

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
@yanginci34 öncelikle şunu belirtmek istiyorum. İmla / Dil kuralları var , bilirsiniz. Cümle kurarken nokta, virgül kullanırsanız metinlerinizi okumaya çalışanlar daha kolay anlar. Son mesajınızı birkaç kez okumak durumunda kaldım.

Konuyu netleştirmek için,

Eklediğim dosyanızın Fazla Saat adlı sayfasında örnek kişi ALİ için 31 günlük örnek mesai saatleri doldurun ve tekrardan buraya ekleyin. Ve bu mesai saatlerine göre dosya üzerinde AS ve AT sütunlarında olması gereken saat toplamlarını manuel yazın. Ben de ona göre formüle etmeye çalışayım.

Ali üzerinden elimizde 31 günlük ( 1 aylık ) tam veri olmuş olacak , buna göre işlem yapmış olucaz.

Sanırım bu şekilde daha kolay anlaşabiliriz.

Ayrıca dosyanıza bakmak isteyen başka biri de olabilir destek vermek amaçlı.

31 günlük örnek mesai saatleri ekleyin ali için ve buraya dosyayı tekrardan yükleyin.

Ayrıca sizin bahsettiğiniz 40 -45 saat AYRIMI aşağıda linkte anlatılan konu ile ile ilgili, doğru mudur?

.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

yanginci34

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel2016
12-10-2026
@yanginci34 öncelikle şunu belirtmek istiyorum. İmla / Dil kuralları var , bilirsiniz. Cümle kurarken nokta, virgül kullanırsanız metinlerinizi okumaya çalışanlar daha kolay anlar. Son mesajınızı birkaç kez okumak durumunda kaldım.

Konuyu netleştirmek için,

Eklediğim dosyanızın Fazla Saat adlı sayfasında örnek kişi ALİ için 31 günlük örnek mesai saatleri doldurun ve tekrardan buraya ekleyin. Ve bu mesai saatlerine göre dosya üzerinde AS ve AT sütunlarında olması gereken saat toplamlarını manuel yazın. Ben de ona göre formüle etmeye çalışayım.

Ali üzerinden elimizde 31 günlük ( 1 aylık ) tam veri olmuş olacak , buna göre işlem yapmış olucaz.

Sanırım bu şekilde daha kolay anlaşabiliriz.

Ayrıca dosyanıza bakmak isteyen başka biri de olabilir destek vermek amaçlı.

31 günlük örnek mesai saatleri ekleyin ali için ve buraya dosyayı tekrardan yükleyin.

Ayrıca sizin bahsettiğiniz 40 -45 saat AYRIMI aşağıda linkte anlatılan konu ile ile ilgili, doğru mudur?

.
Hocam öncelikle sizden İmla / Dil kuralları konusunda cahilliğim yüzünden sizleri boş yere uğraştırdığım için özür diliyorum. Linkte anlatılan konu ile tamamen aynı sadece oranlar farklı. Dosyayı ekledim. Kolay gelsin

Ekli dosyalar

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Fazla Saat sayfasındaki I (fazla süreyle çalışma payı ) ve J (fazla mesai payı) sütunlarını kontrol edin. 40 - 45 saat ile ilgili ayrım buna benzer ise üzerinden devam edilir. Sadece Cumartesi gününün özelliğini anlamadığımı düşünüyorum. Onu tekrardan açıklarsanız ona da bir çözüm buluruz.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

yanginci34

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel2016
12-10-2026
Fazla Saat sayfasındaki I (fazla süreyle çalışma payı ) ve J (fazla mesai payı) sütunlarını kontrol edin. 40 - 45 saat ile ilgili ayrım buna benzer ise üzerinden devam edilir. Sadece Cumartesi gününün özelliğini anlamadığımı düşünüyorum. Onu tekrardan açıklarsanız ona da bir çözüm buluruz.
Hocam cumartesi günleri Akti tatil yani normalde cumartesileri öğlene kadar çalışma vardı. Fakat yapılan sözleşmede haftalık çalışma saati 45 ten 40 a çekilmesi ve pazartesi ile cuma arasında 40 saate ulaşıldığı için cumartesi günü akti tatil oldu. Bu demektir ki cumartesi hafta sonu tatili değil de eğer çalışılırsa fazla saat olarak yazılması gerekiyor. FAZLA SAAT sayfasına yazılan saatlere cumartesileri de 8 saat olarak ilave etmemizin sebebi bu.

walabi

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
06-08-2025
Rica ederim. Esenlikler